Mag ik me voorstellen:
Mijn naam is Antje Faust. Als kind van Duitse ouders ben ik opgegroeid in de mooie Hanzestad Bremen. Tijdens mijn studie diergeneeskunde in Hannover heb ik al kennis mogen maken met de Nederlandse cultuur en taal. Na mijn proefschrift in Duitsland met een immunologisch thema heb ik praktijkervaring in verschillende veterinaire praktijken opgedaan en ook wetenschappelijk onderzoek in het Diabetes-Forschungsinstitut in Düsseldorf uitgevoerd. Na de geboorte van twee kinderen heb ik het oosten van Nederland als woonplek gekozen; mijn kinderen zijn compleet tweetalig opgevoed. Tegelijkertijd heb in een Nederlandse dierenartsenpraktijk ervaring opgedaan. Hierdoor leerde ik de leefomgeving in de Nederlandse samenleving van binnenuit kennen. Ik kwam in 2003 met het beroepsonderwijs in aanraking – er was een nieuwe passie geboren. Sindsdien geef ik les op het MBO aan paraveterinairen in opleiding. Samen met de passie voor taal bracht het mij uiteindelijk naar de studie voor leraar Duits. Deze heb ik in 2017 versneld afgerond, sinds 2015 geef ik les in Duits voor beroepsonderwijs. Naast de professionele activiteiten heb ik me in al die jaren in mijn vrije tijd met het uitvoeren van klassieke muziek (zingen en fluit spelen), paardrijden, motorrijden en hondengedrag en -training (pakwerk, heropvoeden) bezig gehouden.
Door mijn brede kennis en ervaring kan ik een ruim scala aan diensten verzorgen.
Biologie:
Biologie was een van mijn lievelingsvakken op het gymnasium. De basis van de studie diergeneeskunde is het functioneren van het lichaam van gewervelde dieren. Tijdens mijn proefschrift over een immunologisch thema en in het onderzoek aan diabetische muizen ben ik in fundamentele onderzoeksmethoden over fysiologie en pathologie van het lichaam terecht gekomen. Ik beschik over brede kennis van het lichaam en leg het graag aanschouwelijk uit aan mijn paraveterinairen in opleiding.
Psychologie:
Mijn leesdrang heeft mij ook langs boeken over psychologie gevoerd, vooral toen ik met de opvoeding van mijn kinderen bezig was. Het interesseerde mij hoe hersenen leren en welke factoren een rol spelen in succesvol leren en presteren. Welke persoonlijkheidskenmerken zijn bevorderlijk, welke juist niet? In het kader van coaching in het MBO werd ik met leer- en gedragsproblemen geconfronteerd, ook met b.v. autisme. Hiervoor heb ik me verder verdiept in de literatuur om ook deze leerlingen goed te kunnen bijstaan. Psychologie en dan met name hersenontwikkeling en –functie hebben mijn aandacht.
Engels:
In de laatste drie jaar van mijn schoolperiode was Engels een van mijn twee hoofdvakken voor het examen. Door het lezen van vakliteratuur tijdens mijn diergeneeskunde studie breidde ik de kennis uit. Voor mijn proefschrift heb ik voornamelijk Engelse literatuur en artikelen uit vaktijdschriften bestudeerd en ik heb lezingen op congressen in het Engels gehouden. Deze kennis en ervaring maakt het mogelijk dat ik met name medische teksten naar Duits of Nederlands kan vertalen.
Klassieke muziek:
Mijn eerste LP was een plaat van de Brandenburgse concerten – ik was al vroeg verkocht aan de klassieke muziek. In een gerenommeerd kerkkoor in Bremen leerde ik noten lezen en van blad zingen. Alle grote koorwerken van Bach en andere componisten kwamen langs. Deze hobby heb ik zowel in Duitsland als ook in Nederland uitgevoerd, met ook 12 jaar zangles erbij; ik beschik dus over kennis en vocabulair in beide talen. Bij de Nederlandse koren heb ik streng op de correcte uitspraak en het begrip van de Duitse tekst gelet. Op latere leeftijd heb ik een jeugddroom waargemaakt: ik heb een houten dwarsfluit aangeschaft en speel deze met groot genoegen.
Hondentraining:
Al op de leeftijd van 12 jaar ben ik in aanraking gekomen met de opvoeding van honden. Ik werd lid van de Duitse politiehonden vereniging en trainde herdershonden en andere grote rassen in gehoorzaamheid, speurwerk en pakwerk. Dit heb ik tot aan het einde van mijn studie diergeneeskunde gedaan. In latere jaren heb ik ook honden gesocialiseerd en hield me bezig met heropvoeden.
Mijn werkzaamheden als dierenarts hebben mij een hoop extra ervaring in hondengedrag opgeleverd, met name hoe de verschillende rassen en temperamenten in de stressvolle praktijksituatie reageren. Dit onderwerp boeit mij na al die jaren nog steeds.